Op't gemoak

Geschreven door Michael op . Gepost in Ritverslagen

BoschRitverslag Cadillac-Lasalle Club Belgium - 04 mei 2014
!  Op ’t gemakske  Sandra, André & Mathias Bosch - Nijssen.


Vandaag worden we verwacht in Bocholt in Brasserie Café Restaurant „’t Kerkpleintje”, hoe kan het anders, rechtover de kerk van Bocholt natuurlijk. Voor ons, vanuit Mariakerke bij Gent, een ritje van 155 km naar het vertrekpunt. Onze Cadillac zag het blijkbaar niet zitten voor zijn eerste rit van het seizoen.

De dag ervoor kreeg hij nog een poetsbeurt en kleine testrit. Bij de start deze morgen weigerde hij alle dienst. Dat zijn we echt niet gewoon. Dan maar met de cabrio van het bekendste leeuwenmerk op de baan.
Het was een leuk weerzien daar in Bocholt, dat men in het Limburgs „Bógget” uitspreekt. Bij afhaling van het roadbook hadden de inrichters Sandra, André en Mathias voor elke wagen nog een extra doosje snoep voorzien. Wie van de drie zou hier de snoepkous zijn?


Na een lekkere koffie met bijhorende suikerwafel en „koetjesreep” was het stilaan tijd om de rit „op ’t gemakske” aan te vangen.
!Onder een stralende zon begaven de 23 auto’s, waarvan 17 Cadillacs of gelijkwaardige oldtimers, 1 Smart, 1 kever Beetle en 1 Peugeot in colonne op weg.

Voorop André en zijn gezin en ergens tussenin, van voor naar achter rijdend, de alom aanwezige Wim op de moto, die ons op een professionele wijze in stoet tot aan de eerste stop bracht. Voor een bezoek aan de „Alpacaboerderij” in Kaulille.
De alpaca is een dier afkomstig uit het Andes-gebergte in Zuid-Amerika, dat zo wat op een lama lijkt. Maar de alpaca is kleiner van schofthoogte (90cm). Nog een belangrijk verschil met de lama is de vacht: de lama heeft een harige vacht terwijl de alpaca een super zachte wollen vacht heeft.

Deze wol groeit steeds aan, waardoor de alpaca’s 1x per jaar kaalgeschoren worden. Er worden van deze wol heel wat kwaliteitsproducten gemaakt, zoals truien, sokken, mutsen en sjaals.
De eigenaar van de fokkerij heeft ons met veel enthousiasme de geheimen van zijn dieren uit de doeken gedaan. Hij had de eerste alpacafokkerij in Europa. Door strenge selectie heeft hij nu een fokkerij met een 100-tal dieren van de hoogste kwaliteit. De alpaca wordt ongeveer een 20/25 jaar oud en zo’n dier geeft ongeveer 20 jaar wol van de beste kwaliteit.
Enkele van onze leden waren sterk geïnteresseerd in de fokweetjes van de alpaca. De wijfjes zijn 11 maanden drachtig en kunnen 14 dagen na de geboorte weer gedekt worden. Dat geeft de merrie aan door eerst wat rondjes te lopen en daarna voor de hengst op de grond te gaan liggen. Ze kennen geen cyclus en wanneer ze drachtig is zal ze de hengst bij zijn volgende poging „weg spuwen”. Zo weet hij waar hij aan toe is.
De fokker wist ook nog te te vertellen dat de geboortes meestal rond 10u in de voormiddag plaatsvinden.

De alpaca krijgt maar één lam per worp. De beste hengst kan zijn ding doen met de kudde. De overige hengsten worden gecastreerd en kunnen er enkel nog van dromen. Die alpaca’s worden dan ook verkocht voor
Op ’t gemakske. Verslag 4 mei 2014 Pagina 1 van 2
kinderboerderijen of misschien wel als „huisdier”. Iemand belangstelling ? Kostprijs zo’n 500 €.

Als je zelf alpaca’s wil fokken moet je 1500 € neertellen en voor een kwaliteitsdier (met de beste en zachtste wol) betaal je algauw 6000 €. Je doet maar. Of misschien wil je een wollen kledingstuk van alpaca? Daarvoor bezochten we nog de winkel van de fokkerij. Mooie spullen wel, maar niet echt mijn ding. Ik heb het zo warm genoeg.
We hebben er toen echt het stopcontact moeten uittrekken, want de fokker bleef maar vertellen over zijn alpaca vriendjes. Boeiend wel, maar de tijd was beperkt als we de rit op „’t gemakske” verder wilden zetten.
Voor de lunch reden we terug naar ons vertrekpunt in Bocholt, waar we rond 13u20 aan tafel gingen.
Na een lekkere tomatenroomsoep met balletjes volgde het gekozen hoofdgerecht: een vispastei of een kipfilet met saus, een gevarieerde groetensalade en kroketten of frieten. Tot ieders tevredenheid volgde nog als dessert een lekkere chocomousse om af te sluiten.
De vlotte bediening zorgde ervoor dat we toch nog rond 15u20 konden vertrekken voor het tweede deel van de rit.

We hadden volgens het roadbook nog een 75 km af te leggen.
Netjes reden de Cadillacs vooraan en de andere auto’s aan de staart van de stoet. De kleine Smart mocht ergens middenin rijden om zo wat het „verschil” met de Cadillacs in de verf te zetten (en omdat de stekkendoos niet verloren zou rijden, werd gezegd).
Door het zonnige landschap reden we langs Peer, Erperheide, Erpekom en Helchteren naar de tussenstop: een terrasje in het Park „Molenheide”.
!Na een drankje werd om 17u het startsein gegeven voor het laatste gedeelte van de rit terug in de richting van Taverne ’t Kerkpleintje in Bocholt. En daar gebeurde het dan: de stekkendoos was spoorloos - toch verloren gereden zeker? Enkele leden reden van uit Molenheide rechtstreeks in de richting van hun woonplaats.
De overblijvende 14 wagens en moto vervolgden de route langs Houthalen, Zonhoven, Zwartberg, langs Opglabbeek en Bree naar de Reppelerweg in Bocholt. „Op ’t gemakske„ zijn we rond 18u50 op de eindstop aangekomen; het vertrekpunt van deze morgen. We hadden toch heel wat mogen rijden voor ons geld.

AutoSnuffel
Sandra, André en Mathias, we hebben ervan genoten.

Het was een mooie zonnige en leuke rit in de omgeving van het Limburgse „Bógget”. !
Bedankt voor de organisatie en het leuke gezelschap. Spijtig dat we niet lang konden nablijven want we hadden nog 155 km extra  „op ’t gemakske”  huiswaarts te rijden.

Tot een volgende keer dan maar, mét de Cadillac.


Uw verslaggever,  Marc Manesse


Klik hier om naar de foto's te gaan kijken

 
Lid worden

vzw Cadillac LaSalle Club Belgium
Rodenbachlaan 38
3590 Diepenbeek
Tel: +32 (0) 497 77 72 69

Onze sponsors

logo transport Verschure   

    Aditec              

 

Sponsoring lidkaarten:  BAMOKO