Polderroute

Geschreven door Michael op . Gepost in Ritverslagen

Polderroute-front “Polderroute” Marie-Louise en Julia.Polderroute-site1

Zondag 6 juli 2014 vertrokken we met nogal onheilspellende weersverwachtingen (regenbuien en mogelijks onweer met hagelstenen) voor een Cadillac oldtimer rit naar Noord Brabant in Nederland. Iets voorbij Breda werden we rond 11 uur verwacht in het „streek-restaurant Buitenlust” Moerdijkseweg 10 in Terheijden.

De inrichters van vandaag zijn Marie-Louise en Julia. Inderdaad deze twee „echte Cadillac-vrouwen” hebben die dag, hun mannen en de 57 deelnemers op sleeptouw genomen. Bij de inschrijving kregen we naast het roadbook met beschrijving van enkele bezienswaardigheden langs de Polderroute, ook nog een „overlevingspakket” met enkele lokale nuttige gadgets en snacks.

Met 26 auto’s vertrokken we rond 11u30 uit Terheijden langs verschillende dijkwegen door het uitgestrekte poldergebied door de dorpen „Hoge Zwaluwe”, „Helkant”, „Made” en „Oud Drimmelen”; allemaal deelgemeenten van Drimmelen. Rond 12u15 werden we verwacht in Café-Restaurant ’t Vosken in de Oude Haven.

Vanuit het restaurant hadden we een mooi zicht op de brede rivier de Amer, die iets verder stroomopwaarts de benamingen Bergsche Maas en Maas heeft. Alle deelnemers konden daar genieten van de lekkere „Brabantse koffietafel” voorzien van koffie of thee naar behoefte. Iedereen ging hier meer dan voldaan van tafel rond 13u40 om het vervolg van de rit aan te vatten op weg naar Geertruidenberg, de oudste stad van het graafschap Holland en één van de bekende historische vestingsteden uit de regio.

Na een half uurtje rijden kwamen we aan op het „Landgoed Het Broeck” in de Lange Broekstraat 1 in Raamsdonk. Op dit landgoed is het rijtuigmuseum „De Koetserij” gevestigd.

Dit museum is gegroeid uit het restauratieatelier, waar authentieke rijtuigen uit de periode 1865-1910 in hun originele staat gerestaureerd worden. Meer dan een bezoek waard.
Na het bekijken van een film over hoe men de restauratie van de koetsen en sleeën aanpakt, werd de groep opgesplitst. De eerste groep kon starten met een bezoek aan de beeldentuin in een 15.000m2 grote tuin. De andere groep dook het museum in met de deskundige restaurateur als gids in koetsier-klederdracht.

Polderroute-site2Een interessante rondleiding langs de verschillende soorten prachtige en unieke exemplaren van rijtuigen en koetsen, de eigenlijke voorlopers van de automobiel. Enkele merkwaardige details trokken de aandacht zoals de reiskoffer met daarin een toilet verborgen in de vorm van een nachtemmer, maar wel met een vernuftig doorspoel systeem. Ook een verstelbare steun in hout, deed dienst als een soort krik. Het vernuftig toestel noemt men ook een „aswipper” waarmee men de wielas van de rijtuigen omhoog kon tillen om bijvoorbeeld een houten spaakwiel te vervangen.
Het museum is ook nog de trotse bezitter van het gerestaureerde Pels - Standaart orgel. Dit orgel is samengesteld uit 2 afzonderlijke oude instrumenten en nu samengevoegd tot een 3 klavier elektro-pneumatisch orgel met 32 stemmen en vrij
pedaal.

Ons lid Paul kon het dan ook niet laten om enkele leuke deuntjes op het oude orgel voor ons te spelen.
Tot slot had ons inrichtend damesduo Marie-Louise en Julia voor elk nog een glas champagne voorzien. Een leuke en een zeer gesmaakte verassing.
En dan kwamen de aangekondigde regenbuien, maar die konden de pret niet bederven en vrolijk gingen we rond 16u00 terug op weg voor de resterende 34 km door de mooie streek van Noord Brabant.
In de regen volgden we het uitstekend opgemaakte roadbook langs dit vroegere gebied dat bekend stond om zijn turfwinning, langs de dorpen Sprang-Capelle, ’s Gravenmoer en Oosteind naar het museum „Oud Oosterhout”.

Op deze locatie is een binnenmuseum (10.000 m2 groot) en een openlucht miniatuurstad te zien.Polderroute-site4

Door het minder goede regenweer was er enkel tijd voor een drankje en eventuele sanitaire stop. Zeker een aanrader om met kinderen te bezoeken.
Een klein uur later werden de Cadillac LaSalle Club Belgium verwacht op de eindstop: de „Gasterij Seterse Hoeve Vijf Eikenweg 56 in Oosterhout.


De deelnemers verzamelden in de gezellige kelderruimte. Na een dankwoord en de bijpassende hulde aan onze vrouwelijke inrichters kon men plaatsnemen aan grote ronde tafels waar dan het gekozen menu geserveerd werd.
Voor wie het nog eens wil beleven:
er was keuze uit huisgemaakte soep van verse pomodorie met garnituur van kip en groentes ofwel carpaccio met rijkelijke salade met pijnboompitjes, zongedroogde tomaatjes en overjarige kaas van de Ruurhoeve.


Als hoofdgerecht was de keuze te maken tussen scharrelvarkenshaasje omwikkeld met gandaham en begeleid door een rode wijnsaus of malse biefstuk gepresenteerd op een spiegel van huisgemaakte champignons. Voor de liefhebbers was er ook nog Japanse tongfilet met basilicumpesto en een saus van trostomaten en olijfolie. Als afsluiter was er dan nog koffie of thee.


En was het lekker? Heeft het u gesmaakt ?
Bij het schrijven van dit verslag kreeg ik nu toch wel spijt dat we niet konden blijven om te eten.

Wegens andere verplichtingen gingen we vroeger terug in fikse regenbuien in de richting van Mariakerke bij Gent.
Gelukkig konden we deze erg leuke rit wel meemaken langs de polders in Noord Brabant.

Mooie natuur en leuke dorpjes met die typische Nederlandse huizen met hun grote ramen en straatmeubilair.
Marie-Louise en Julia, jullie hebben het fantastisch gedaan. Het was een prachtige leuke en gezellige rit. Zeker voor herhaling vatbaar.

Proficiat en de afwezigen hadden meer dan ongelijk.Polderroute-site3


Uw verslaggever Marc Manesse
!


 

Klik hier om naar de foto's te gaan kijken.

 
Lid worden

vzw Cadillac LaSalle Club Belgium
Rodenbachlaan 38
3590 Diepenbeek
Tel: +32 (0) 497 77 72 69

Onze sponsors

logo transport Verschure   

    Aditec              

 

Sponsoring lidkaarten:  BAMOKO