Portaalroute [30 aug "14]

Geschreven door Michael op . Gepost in Ritverslagen

portaalroute-003Ritverslag Cadillac-Lasalle Club Belgium - 30 augustus 2014  “Portaalroute” - Marianne en Herman De Baare.


Het is zaterdag 30 augustus 2014 en we zijn met de Cadillac op weg naar Zeeuws Vlaanderen voor alweer de voorlaatste rit van dit seizoen.

De negentien oldtimers en hun passagiers verzamelen vanaf tien uur in het Museumcafé „Het Koekoeksnest”, gelegen achter de Sint Jansdijk in Nieuwvliet, Nederland.
Deze oude boerderij met twee schuren en een varkenskot is verbouwd tot een uniek museum waar je werkelijk ogen te kort komt. De deelnemers konden er genieten van een heerlijke bolus met koffie of thee, terwijl het huisorkest volop de leukste deuntjes speelt.

Dit orkest bestaat uit allemaal geautomatiseerde instrumenten die uniek zijn in hun soort. Rondom in het café-museum zie je, tussen de vele antieke voorwerpen en curiosa, de beweging van automatisch spelende banjo’s, accordeons, orgels, piano’s, trommels, trompetten en andere instrumenten. Een uniek schouwspel waar je in ieder hoekje iets nieuws ontdekt.


portaalroute-056Rond 11u20 starten de Cadillac’s voor een tocht onder een bewolkte hemel langs mooie en rustige polderwegen. Langs slingerende dijkwegen gaat het, onder een sappige regenvlaag afgewisseld met een drogere periode met een „waterzonnetje”, verder richting Philippine’, het voor de Belgen bekendste mosseldorp.

We zijn heel wat onverharde stukjes weg op onze route tegengekomen, wat onze Cadillac’s gratis van een dun laagje „echte” zuivere poldergrond voorzag. Na een 50-tal km. kunnen we rond 12u30 onze auto’s parkeren aan het „sluizencomplex Terneuzen”, waar we ontvangen worden in het bezoekerscentrum het „Portaal van Vlaanderen”.

Stilaan tijd voor soep met heel lekkere belegde broodjes, koffie/thee, fruitsap en gezonde melk !
Daarna was er een rondleiding voorzien. In een film zien we vooraf de belangrijkheid van het sluizencomplex voor de scheepvaart en de verschillende bedrijven langs het kanaal Gent-Terneuzen.

Het „Portaal van Vlaanderen” bestaat uit 3 sluizen, waarvan de Westsluis met een diepgang van 12,25 meter, momenteel de grootste is: 290 meter lang en 40 meter breed. Per jaar passeren hier zo’n 18.000 schepen. We gaan de werking van die sluis vanuit de controletoren dicht bij de sluis bekijken. Dag en nacht is het hier een onophoudelijke trafiek van schepen te zien, 7 dagen op 7. Het wegverkeer is hier (door het gebruik van twee bruggen) aan de sluis nooit onderbroken.
Onze gids legt de werking van de sluis uit. Dit „Portaal” is de verbinding tussen het kanaal naar Gent en de Westerschelde, ook wel Zeeschelde genoemd. Afhankelijk van de waterstanden moet men hier een waterpeilverschil tot 4,5 meter overbruggen.

Speciale voorzieningen zijn hier getroffen om de hoeveelheid zout water uit de Zeeschelde tegen te houden aan de sluis. Luchtbellenschermen aan de roldeuren beperken de zoutuitwisseling en de „zoutkom” (een verdiept kanaalgedeelte langs de kant van het kanaal) vangt het zout op. Het zwaardere zilte water keert dan via spuien terug naar de Zeeschelde.
Momenteel loopt er een onderzoek om
hier een nog grotere zeesluis te bouwen.
Zo kan de toegang tot de havens van
Gent en Terneuzen en de scheepvaart
tussen Nederland, België en Frankrijk
nog uitbreiden. In 2015 loopt de planfase
ten einde en in 2017 zouden de werken
kunnen starten.

In 2021 zou dan het
eerste schip de grotere zeesluis moeten
binnenvaren. De afmetingen voor die
nieuwe sluis worden dan 427 meter lang,
55 meter breed met een diepgang van 16
meter. Kostenraming 930 miljoen euro. Wat zal de toekomst brengen ?

!Na al die informatie en wijsheid starten we rond 15 uur de Cadillac’s en rijden richting eindbestemming: het Café Clubhuis Saeftinghe in Graauw. Vanuit Terneuzen trekken we verder langs de dijk van de Westerschelde en we passeren mooie plaatsjes met wat rare namen zoals Reuzenhoek, Kwakkel en Vogelfort. Ondertussen is de zon van de partij en worden de Cadillac’s tegen gehouden voor de doortocht van een plaatselijke „Ronde van de ..... Hengstendijk”

De kopgroep bestaat uit 18 stoere wielrenners die alles geven om de eerste te worden. De omstaanders langs het parcours genoten tussendoor van de doortocht van een paar Cadillac’s, gevolgd door het achtervolgend peloton van twee renners. Nog een paar oldtimers ertussen tot de staart van de koers voorbij kwam. Een niet alledaagse belevenis voor iedereen, denk ik.
!Enkele „dijken” verder, rijden we dan links de „Zeedijk” omhoog waar we genieten van een uitzicht op de Westerschelde.

Want ja is het je opgevallen dat Marianne en Herman ons langs een mooie route stuurden, waarvan de namen bijna allemaal eindigen op -weg of -dijk.
Bij aankomst bij het Clubhuis Saeftinge, liggen de boten in het klein haventje allemaal „op het droge”. Het water is teruggetrokken door de getijdenwerking van de Schelde. Een merkwaardig zicht al die boten op droog zand.

Stilaan tijd geworden om deze uitzonderlijke dag af te sluiten. Marianne en Herman, alle deelnemers hebben genoten van uw mooie rit langs de polderwegen van Zeeuws Vlaanderen.

Proficiat met de uitstekende inrichting. het was een leuke en leerrijke dag.
De bootjes in het haventje waren ondertussen opnieuw aan het drijven en wij konden met onze Cadillac tevreden huiswaarts keren.


Bedankt Marianne en Herman. Zelfs bij het afwassen morgen van de poldergrond aan onze oldtimer, zullen we met genoegen terugdenken aan deze mooie rit.

Uw verslaggever,portaalroute-046
Marc Manesse 

Klik hier om naar de foto's te gaan kijken.

 
Lid worden

vzw Cadillac LaSalle Club Belgium
Rodenbachlaan 38
3590 Diepenbeek
Tel: +32 (0) 497 77 72 69

Onze sponsors

logo transport Verschure   

    Aditec              

 

Sponsoring lidkaarten:  BAMOKO