West Brabant Route

Geschreven door Michael op . Gepost in Ritverslagen

West-Brabant Route in Nederland

07 juni 2015

Onder een stralende zon met zomerse temperaturen zijn we vertrokken voor onze derde uitstap van het seizoen met de Cadillac LaSalle Club Belgium vzw naar het verzamelpunt in Etten-Leur in de provincie Noord-Brabant in Nederland. Er waren voor de rit van vandaag niet minder dan 30 wagens ingeschreven met in totaal 68 deelnemers.

IMG 0076 1

De Cadillacs werden verwacht vanaf 10u30 op het terrein van Transport van Overveld in Etten-Leur, waar onze inrichters van vandaag, Jozef en Suzanne Hermans, de deelnemers vergasten op een lekker ontbijt met koffie of thee met belegde broodjes.

Als alle deelnemers present waren werd het stilaan tijd om te vertrekken. De lange colonne met blinkende oldtimers zette zich om 12u30 in beweging en samen gingen we op verkenning langs de West-Brabant Route.

We kwamen langs rustige wegen door een mooie landelijke omgeving aan, rond 13u15, bij de aardbeienkwekerij Het Aardbeienterrasin Rijsbergen. Sinds 1997 werd een deel van het bedrijf open gezet voor het publiek en is er de mogelijkheid om het bedrijf te bezoeken. Op het terras kunnen de bezoekers genieten van allerlei aan aardbeien gerelateerde hapjes en drankjes. Van eind mei tot november kan men ook zelf aardbeien plukken. De kinderen kunnen daar zelfs een aardbeienknipdiploma mee verdienen.

Voor de clubleden was er een gereserveerde plaats op het terras voorzien. Koffie, een hoek aardbeientaart met slagroom werden met plezier naar binnen gewerkt. Lekkere verse aardbeien en confituur vonden daarna gemakkelijk de weg naar de Cadillacs, om later thuis nog lekker na te genieten.

IMG 0002 1

Nog steeds onder een stralende zon zette de Cadillac-stoet zich rond 14u20 opnieuw in beweging in de richting van onze eindbestemming. Het ging eerst nog door prachtige heide- en bosgebieden waar onze oldtimers een mooi contrast vormden in het diffuus licht van de bossen. Een omleiding door wegenwerken kwam wat roet in het eten gooien. Daardoor kwam de staart van de karavaan ineens voor de kop van de stoet terecht. Maar voorbij cafe Den Thuurkon alles weer in de juiste volgorde op weg. In Sint-Willebrord aangekomen werden we opgewacht door de enthousiaste uitbaters van t Oude Platteland, een uniek streekmuseum, waar zoals later zou blijken, enorm veel te zien is. Na een drankje met een plakje cakewas er een rondleiding van 1 uur voorzien door de verschillende onderdelen van het museum. Normaal duurt zon rondleiding ongeveer twee uur. Speciaal voor ons had de gids zijn rondleiding in sneltrein of TGV-vorm afgewerkt. We begonnen in het woongedeelte, met de 2 woonkamers en keukens van rond 1900, inclusief slaapkamers en bedstee. Vroegere stallingen werden hier omgebouwd tot expositieruimtes waar antieke meubelen werden verzameld van eind de jaren 1700 tot begin 20e eeuw. Een verzameling hand geborduurde schilderijen (bij ons zijn dat kruiskessteken) maakte de verzameling van het boerenleven volledig.

En als afsluiter vlug nog langs de gebouwen van de vroegere nertsenkwekerij. Daarin is een rijke verzameling oude landbouwwerktuigen en gereedschappen ondergebracht. In de waskamer zagen we een verzameling oude waskuipen, wasborden en de eerste wasmachines. Tenslotte eindigden we bij de verzameling oude koetsen en autos. Het model DAF is juist iets te groot om in onze Cadillac-koffer te passen.

IMG 0209 1

t Oude Platteland - een uniek streekmuseum dat inzicht geeft in het leven rond 1900, met betrekking tot wonen en werken op het platteland, is een bezoek meer dan waard.

Rond 18u15 werd het dan stilaan tijd om aan te schuiven aan een echte Brabantse Koffietafel. In de feestzaal van het museum namen we allen plaats aan lange tafels en genoten van de voorgeschotelde spijzen.

Een assortiment van broodjes, eierkoeken, rozijnenbrood vergezeld door een ongewone aantal vleessoorten zoals spek, buikvlees, worst, boulet, hoofdvlees en kaas. Dit alles met koffie of thee naar believen. Als afsluiter werd er nog een stuk vers fruit naar keuze aangeboden. Toch wel een unieke belevenis zon Brabantse Koffietafel.

Na de koffietafel en een leuke babbel, vertrokken alle deelnemers, nog steeds onder een stralende zon, huiswaarts met een toch wel voldaan gevoel. Bedankt aan de mensen van Transport van Overveld voor de hulp bij het realiseren van deze rit. En natuurlijk aan de inrichters van deze dag: Jozef en Suzanne. Het was een leuke en gezellige rit door een voor velen, ongekend maar zeer mooi landschap. De stops waren leuk en gezellig. We waren een beetje op reis in een ander land. In naam van alle deelnemers mag ik wel zeggen dat het een geweldige en leuke geslaagde dag geworden is. Bedankt.

Uw verslaggever

Marc Manesse

 Klik hier voor de foto's

 
Lid worden

vzw Cadillac LaSalle Club Belgium
Rodenbachlaan 38
3590 Diepenbeek
Tel: +32 (0) 497 77 72 69

Onze sponsors

logo transport Verschure   

    Aditec              

 

Sponsoring lidkaarten:  BAMOKO