Waterlandroute

Geschreven door Michael op . Gepost in Ritverslagen

Verslag Rit 10  „Waterlandroute”    -  Zondag 27 september 2015

Vandaag gaan we voor de laatste rit van het seizoen 2015 naar het buitenland. We worden rond 10u30 in Van der Valk Hotel Goes verwacht dat centraal gelegen is in Zeeland. Het zal ongetwijfeld een zalige dag worden met een mooie najaarszon aan de staalblauwe hemel. We worden opgewacht door onze ritorganisatoren van vandaag: Tanja en Peter Wissekerke. We kunnen aanschuiven aan de „High Tea”, een buffet met een breed assortiment van hartige en zoete hapjes met koffie en tea naar hartelust. Iedereen kon volop genieten van de lekkere dingen. Wie er niet bij was heeft zeker iets gemist. Het was gewoon smullen gedurende anderhalf uur.

 

 

waterlndfoto 1

 

 

Rond 12u15 vertrokken we met onze 16 blinkende Cadillac’s in groep voor een tocht van ongeveer één uurtje langs verschillende dijkwegen door het rustige polderlandschap richting Kortegene. Daar wachtte ons nog een laatste ingeschreven deelnemer op. Na een uurtje op het zonnige terras met zicht op het haventje aan het Veerse Meer, vertrokken we nu met 17 auto’s. Via een vlotte radioverbinding tussen organisator Peter (voorop), schatbewaarder Wim (midden de groep) en voorzitter Marc (achteraan) konden alle deelnemers vlot het traject onder een stralende hemel in colonne rijden. Het was een prachtig zicht al die mooie glimmende wagen zo na elkaar te zien rijden langs de vele waterpartijen waar we langskwamen. De vele namen van dijkwegen waar we langskwamen (Molendijk, Oudedijk, Galgedijk, Westolderdijk, Stekeldijk, Westhavendijk, Jacobadijk, Suikerdijk, Delingsdijk) doen vermoeden dat we hier midden in een waterrijk gebied rondtoeren.

 

waterlndfoto 3

 

En het was inderdaad een echte „Waterlandroute” die we volgden. Een „hoogtepunt” was een stop aan de „Plompe toren”. De toren is een overblijfsel van de kerktoren van Koudekerke. Dit dorp kwam tussen 1550 en 1600 volledig buiten de bedijking te liggen en werd afgebroken. Alleen de kerktoren - de Plompe Toren- bleef als herkenningspunt in de omgeving behouden, voor het drukke scheepsverkeer op de Oosterschelde. Op deze toren hadden we een mooi zicht op de inlagen en karrevelden aan de zuidkust van Schouwen.

 

Een woordje uitleg: 

Inlagen zijn vochtige stroken land tussen de ‘echte’ dijk (zeedijk) en een reservedijk verder landinwaarts. Ze werden vroeger gegraven op plekken waar men een dijkdoorbraak vreesde. 

Karrevelden zijn laaggelegen gebieden achter een zeedijk. Ze zijn ontstaan doordat de bodem werd afgegraven om de dijk te versterken. Veen en klei werden met karren afgevoerd. Vandaar de naam karreveld.

 

waterlndfoto 4

 

Voor het laatste deel van deze prachtige rit, reden nog verder richting Scharendijke (Schouwen-Duivenland), een dorp op wandelafstand van het Grevelingemeer en de Noordzee. We volgende een eind de Noorzeekust, die er hier heel anders uitziet dan in België. Het is daar een gekend oord voor honderden watersporters met caravan en mobilhomes. Uiteindelijk kwamen we in Serooskerke aan waar we verwacht werden in Hotel Restaurant en Cateringbedrijf (HRC) De Schelphoek voor een heerlijk 3 gangen menu. Na een mosterdsoepje was er keuze uit mosselen met frieten, entrecote met wijnsaus of gepocheerde zalm met dillesuaus. Als begeleiding van de hoofdgerechten waren er nog koude- en warme groentenschoteltjes, kroketjes, frietjes en aardappelschijfjes voorzien.

 

waterlndfoto 2

 

Als afsluiter mochten we genieten van een nagerecht bestaande uit ijs met vruchten en slagroom.  Na een laatste koffie en een gezellige babbel mochten we de dag afsluiten met een dankwoord aan de inrichters van vandaag Tanja en Peter Wissekerke. Het roadbook was voortreffelijk uitgeschreven en de stops waren kwaliteitsvol voor onze innerlijke mens. Bedankt voor deze prachtige rit langs een mooi en rustgevend parcours, waar we verrast werden door de mooie afwisseling tussen groene polders, dijkwegen en glinsterende waterpartijen. Zeeland waardig. 

 

waterlndfoto 5

 

Wat is dit toch een mooie streek om rond te toeren. Het was zeker een waardige afsluiter voor het seizoen 2015 van de Cadillac LaSalle Club. 

 

Uw verslaggever

Marc Manesse

 

Klik hier voor de foto's

 

 
Lid worden

vzw Cadillac LaSalle Club Belgium
Rodenbachlaan 38
3590 Diepenbeek
Tel: +32 (0) 497 77 72 69

Onze sponsors

logo transport Verschure   

    Aditec              

 

Sponsoring lidkaarten:  BAMOKO