Waterland

Geschreven door Michael op . Gepost in Ritverslagen

CLUB - WEEKEND  2012 - DEEL 1

We schrijven 20 Juli 2012 , eindelijk; het vertrek naar ons Hotel in Volendam NL. is een feit. Het was een oude wens van me om Amsterdam eens te kunnen ontdekken , en ja hoor ; dankzij een team Nederlanders Bernadette & Wim , Gerda & Piet , leden van onze club , kon dit nu. De zon scheen dus dat zat al snor. Geweldig toch dat mensen al die moeite doen om iemand anders een onvergetelijke tijd te bezorgen ! 16.30 h. ongeveer, mooi op tijd bij Hotel de Valk in Volendam .

De Belgische driekleur flappert fier aan een Nederlandse boom , en er is speciaal parking voor ons voorzien . Het ontvangst comité  is er blijkbaar helemaal klaar voor , het lijkt wel een officieel bezoek van de B delegatie aan de NL ; Hartstikke leuk ! Inchecken , hup de valiezen de kamer op wat water opvangen in de douche , nieuwe outfit passen & klaar zijn Dré & Sandra . We hebben een eigen vergaderzaal die dan ook nog eens mooi versierd is .

De aperitief staat al klaar , het bestek is opgeblonken ; “welkom in Waterland “ ! 

Bernadette heet ons van harte welkom en brieft ons over het weekend , Ludo bevestigt dat het helemaal goed zit.

Na de heerlijke maaltijd volgt een diepere kennismaking tot 01.30 h. Einde dag 1. Zaterdag vandaag  , we moeten niet het gras afrijden maar rustig gaan ontbijten . Als we de gedetailleerde map bestuderen die we gisteren ontvangen hebben staat ons wel wat moois te wachten dit weekend. 10.30 h.  en 16 wagens verwarmen hun olie om een korte rit van zo’n 30 km te gaan rijden door het open veenweide landschap .

Zonde van de koude wind , maar ach het uitzicht maakt veel goed , t’s hier gewoon mooi , rustig. Weide landschappen, grachten , beekjes kudden koeien en schapen , opklapbare brugjes en die typische Hollandse huisjes in verschillende uitvoeringen , je waant jezelf op vakantie ? Ontspannen rit , we worden er stil van ; al dat natuurschoon ! Ons einddoel “DE ZAANSE SCHANS” in de jawel Zaanstreek .

Ook hier weer een Caddy parking only ! Dit is Holland met een grote H , man dit is mooi , 8 Windmolens , en niet van de kleinste !

Ze staan fier langs De Zaan als reuzen met namen als het jonge schaap ,  de gekroonde poelenburg ,en de bleeke dood ,een korenmolen. Ze persen olie , zagen hout , of maken papier enz…

We kiezen voor de enigste nog werkende verfmolen in de wereld  De Kat . Dit is de moeite ; getuigen al de foto’s die ik gemaakt heb , vooral van op het platvorm op het top verdiep rond de molen. Het geeft een feeëriek uitzicht over de zaanstreek , kijk ginder de Juliana brug .

Dit moet je eigenlijk ééns in je leven gezien hebben samen met de 900.000 jaarlijkse bezoekers hier ! Ik kan hier nog een half uur verder vertellen , het is hier gezellig wandelen , al die oude authentieke koopmanshuizen , historische pakhuizen ; een oude winkelstraat.

Winkeltjes met allerhande toffe spulletjes , maar nu een terrasje en wat vast voedsel opslaan in mijn molentje ! Ja dit is ten volle genieten , ooh een klompen museum met daarvoor 2 klompen zo groot als een . . .macro klomp . Mijn 2 linker voeten passen erin voor de foto van de week.

Ach zoveel te zien en zo weinig tijd , nog een souvenir winkel in ; gelukkig ben ik niet toe aan een nieuw paar klompen. Hier heb je ze in alle maten en kleuren , in diverse uitvoeringen ; te veel keuze ! We slenteren terug richting Volendam over pittoreske wegen. Als je in de buurt bent , dit is een echte ‘ aanrader ‘ .

Moet het nog gezegd dat we na het buffet nog uren nagenoten en gepraat hebben , nee hé . Goed : dan is dag 2 bij deze ook genoteerd.

Molenaar voor 1 dag .

André.

CLUB - WEEKEND  2012 - DEEL 2

We noteren Zondag 22 Juli 2012 , na een deugddoend ontbijt is de dag aangebroken  dat we Amsterdam gaan ontdekken ! Nog een briefing van Bernadette en hup in groep samengepakt als Hollandse maatjes in een bokaal op 6 wielen naar het centrum van het ontblote vlees ?

Na 25 minuten heen en weer geschud ,zijn we in het hartje van Amsterdam stad aangekomen. Met de Amstel aan ons voeten zetten we ons neer op het terras  . We kunnen nu kiezen tussen 1 V/D 2 dames die ons gaan gidsen langs de bezienswaardigheden van het toch wel mooie A. We wandelen over 1 v/d 1500 bruggen tussen de meer dan 790.000 inwoners .

Wellicht evenveel fietsen , die in de Amstel zijn gekieperd niet meegerekend . Dit is de moeite om zelf te ontdekken , en te herhalen. Niet voor de walletjes , waar als je trouwens foto’s durft te maken mannen in burger je als je ook nog van je oren maakt gewoon inclusief camera in de Amstel zullen gooien ; gratis attractie als het ware. Ondergetekende vond niets moois om daar te fotograferen trouwens.

Dan zijn de oude gebouwen en bruggen die talrijk aanwezig zijn andere koek die smaakt. In de namiddag zon die overuren maakt voor ons , stappen we allen aan boord van de  JACOB VAN LENNEP . t’Is een oude in goede staat verkerende water taxi die ons voor de volgende 2.5 uur zal rondvaren op de kilometers lange Amstel die door A. loopt. De foto’s getuigen hier van al de schoonheid die zo’n vaart bieden kan. Zittend met een frisse pit op  het achterdak , naast de kapitein die het roer vakkundig hanteert.

Genieten hier tussen al die bootjes die samen met ons varen. Hier wonen geeft zo zijn voordelen , je koopt een sloepje en je vaart zo veel je wil , overal naar toe , da’s vrijheid , zalig . . .We zien woonboten , musea en plots bukken want er zijn ook lage bruggen ; als je geen kater wil hebben ! Het is hier zo druk als op de straten , voorrang geven aan elkaar voor het passeren bij de bruggen de kruispunten enz. . . dit is duidelijk een beroep ( kunst ) an zich !

En plots doemt er een Titanic op voor ons , t’is een Cruise schip begot , we zijn nietig klein ; wat een kanjer , what a view. . . Eric mag het roer bedienen , ik denk dat hij zijne 52 gaat inruilen voor een bootje , hopelijk mag ik dan ook mee ? Dit was eerlijk de mooiste bootvaart die ik tot nu toe beleefd heb , geweldig ! We nemen de bus weer terug en genieten na van deze buitengewone dag. Maar voorbij is het niet , das buiten de tomeloze inzet gerekend van onze inrichters … Een heuse quiz is op poten gezet , we amuseren ons rot .

Gefoefeld dat er werd , je houdt het niet voor mogelijk. Onze kennis blijkt een beetje onvoldoende , maar wat wil je onze grijze massa staat in vakantie modus .Tijd voor een laatste glas op het terras en een resem moppen ; tot het licht uit gaat en het te vroege einde aankondigt van deze memorabele dag ! t’Is weer Maandag voor degene die vandaag al vertrekken bedankt voor je lach je vriendschap.

Wij checken uit en gaan naar de tegenoverliggende Simone hoeve . Hier krijgen we uitleg over het kaas maken , niet alleen door de gastvrouw maar ook door onze Pol. Hij is niet voor niks de Belgische hoofdverdeler van de nabijgelegen Beemster en z”n kaas . 

Op bezoek bij de klompenmaker , die op een ludieke wijze ons de geheimen v/h klompen maken ontsluiert . En Gert krijgt een kleintje klompje(nee dat bedoel ik niet )  met z’n 70 nakende verjaardag in gegraveerd ! Nog door de kaas ,klomp & souvenirs winkel en dan nog eens de wagen in naar het nabij gelegen Volendam.

Dit dorpje lijkt  enkel voor de toerist geschapen . Geboorte dorp van o.a. de zanger Jantje Smit,  omringd door het Markermeer , het vroegere vissersdorp , de huisjes , al die winkeltjes en restaurantjes . Enkele kleine jachten vangen ons oog , we dromen even weg bij dit verleidelijk zicht . Onze weekenddromen zijn wel uitgekomen dankzij het hardwerkende aan alles denken Nederlandse team met name Bernadette & Wim Bosman , en Gerda & Piet Kok .

Ik overdrijf niet als ik schrijf dat dit verblijf in Ned. af was  , tot in de …….  geregeld. Hartelijk dank voor zoveel gebrachte vreugde en gezelligheid aan iedereen  enz… Kortom dit mogen jullie nog eens overdoen, getuigen alle blije gezichten van Ned. & Belg. clubleden ! We hebben mateloos genoten .

Tot een volgende gelegenheid. Geniet nog van al de foto’s , ze vertellen nog een verhaal op zich !

André & Sandra. 

Klik hier voor het fotoalbum

 
Lid worden

vzw Cadillac LaSalle Club Belgium
Rodenbachlaan 38
3590 Diepenbeek
Tel: +32 (0) 497 77 72 69

Onze sponsors

logo transport Verschure   

    Aditec              

 

Sponsoring lidkaarten:  BAMOKO