Boerenrit

Geschreven door Michael op . Gepost in Ritverslagen

 “ Boerenrit “.Boererit 1
Op deze tweede zondag van juni is het feest in België: Vaderdag. In de meeste landen viert men dit feest pas de derde zondag van de maand juni. Een heel klein deel van ons land (Antwerpen) viert deze feestdag zelfs op 19 maart, de dag van Sint Jozef, de voedstervader van Jezus. Amaai, goedgelovig daar.
Veelal krijgen vaders die dag van hun kinderen ontbijt op bed. Wel, speciaal voor die dag, konden onze deelnemers bij de startplaats (Taverne Boerenhof in Oevel-Westerlo), vooraf inschrijven voor een heerlijk ontbijt (niet op bed): vers fruitsap, koffie of thee, broodjes met beleg, croissants en chocoladekoeken stonden op de tafels te wachten.
Enkele leden waren in prachtige boerenoutfit gekomen voor deze rit in het Kempische boerenland. Kathy en Ludo hadden gezorgd voor een korte, maar speciale “boerenrit”.


Rond 11u30 vertrokken we in colonne met 29 Cadillacs langs de zonnige wegen in de richting van onze eerste stop: de “Breykenshoeve” in Mol.

Dit melkveebedrijf is gelegen langs het kanaal Herentals-Bochelt en wordt gerund door Marc en Riet Verschueren en hun kinderen Kristof en Nathalie. Nadat we onze Cadillac’s op een weide achtergelaten hadden, kregen we een rondleiding van de “boerin” Riet. Reeds van bij aanvang van het verhaal in de nieuwe veestal voor 80 koeien, werd het duidelijk dat het “boer” zijn op dit moderne bedrijf, niet meer vergelijkbaar is met de vroegere boerenstiel.
“... Onze koeien verblijven hier 24/24 uur vrij in deze ruime stal. Alle koeien hebben rond de hals een soort registratiebox waar alle gegevens opgeslagen worden en doorgezonden naar een centrale computer.

Zo kan alles bijgehouden worden, van eetperiode, rustperiode (op speciale matrassen), melkafgifte, gewicht, enz. Alles is in de stal zo ingericht dat er een roterend systeem bestaat, waardoor de koeien langs de verschillende zone’s in de stal voorbijkomen. Er zijn zelfs ronde borstels voorzien: als de koe daar tegen duwt, begint de borstel te draaien zoals bij een carwash. Een leuk massage systeem om de koeien proper te houden.

De mest verdwijnt via gleuven in de betonvloer. Een mest-robot kuist de stal regelmatig uit. De voeding ligt buiten de stalzone waar de koeien kunnen lopen. Enkel hun kop kan aan het voedsel.
Na de voedingszone komt de koe tot voor de melkrobot. Via de registratiebox om de hals van de koe, beslist deze robot of het tijd is om de koe te melken of nog niet. Indien nog niet nodig, gaat het hekken naar de stal terug open en de koe volgt opnieuw het circuit. Wat de boer hier nog zelf moet doen is de aanvoer en verdeling van de voeding in de voedingszone van de stal. ...”
Er is ook nog een speciale ruimte voorzien, van waaruit men als bezoeker, van achter een glas, de “melkrobot” aan het werk kan zien. Alles gebeurt volledig automatisch: van bij de aankomst van de koe in de box, de voorbereiding van de uier, de aansluiting van de machine en het melken, tot de verdere opslag van de melk gebeurt door de robot.
“... Alle gegevens worden per koe bijgehouden op de computer. Als een koe bijvoorbeeld te weinig melk zou geven of niet tijdig zich laat melken, geeft de robot een waarschuwing. Als er zich een defect zou voordoen, belt de robot automatisch de gsm van Marc om dit te melden. ...”
Een heel vernuftig en prachtig systeem, waarbij de “melkveehouder” alles via zijn computer kan opvolgen en bijsturen.

Een databank met daarin alle gegevens van dit supermoderne melkveebedrijf.
Tot slot konden we in de gezellige tuin nog genieten van een heerlijke coupe aardbeien. Het ijs is daar ter plaatse vervaardigd en een echte aanrader. Heerlijk om uw vingers af te likken.
Ik had zo de indruk dat de “boeren” van de “Breykenshoeve” hier meer werk hadden met de verkoop van hun lekkere hoeve-ijswaren van verse melk, dan met het kweken van hun koeien.
Rond 15u00 verlieten alle Cadillac’s deze toch wel idyllische plek langs het kanaal, op weg naar onze eindstop in de Wolkenstraat in Geel.

Wat bezochten we daar? Wie kan het raden?
We waren te gast op de “Wolkenhoeve”. Daar hebben Chris en Ria Peeters-Nouwen en hun vier kinderen, een gesloten varkensbedrijf met 200 zeugen, 600 biggen en 1400 vleesvarkens. Een gesloten bedrijf wil zeggen dat alle dieren bij hen gekweekt en gevoed worden tot ze slachtrijp zijn.
In de polyvalente ruimte werden we vergast op een kop koffie en de gastvrouw Ria gaf enthousiast uitleg over hoe het allemaal gaat bij haar varkens op het bedrijf.
“... Wij werken hier met een 3-wekensysteem met één hoofdactiviteit per week. Dit wil zeggen dat we belangrijke stappen in het kweekprogramma op hetzelfde ogenblik laten gebeuren: zeugen insemineren, het werpen van biggen en daarna het spenen. Dan ...”
Dan kwam het volledige verhaal van de varkensbeer en zijn zaad. Er is er maar één op het bedrijf en hij kreeg de toepasselijke naam Louis.

Maar dit alles zou ons misschien wel iets te ver brengen in het ritueel van de seksuele stimulatie bij varkens.
Tijd nu om het bedrijf zelf te bezoeken onder begeleiding van een echte “landbouwgids”. Maar om hygiënische redenen moest iedereen eerst een speciale overjas aantrekken, inclusief hoofdkap, mondmasker en schoenovertrekken.

Het was een mooie bende die opviel tussen de varkens. Bij het bezoek aan de verschillende afdelingen in het bedrijf kregen we deskundige uitleg over de varkens en hun voeding. Ten slotte nog een korte ontmoeting met de Louis, de beer die daar een beetje werkloos in zijn hok zat te wachten op “leuke” tijden. De kledij mocht terug af en gelukkig moesten we geen extra douche nemen, om ons te ontsmetten.Boerert 2
Als afsluiter konden we in de polyvalente ruimte proeven van een lekker menu “à volonté”.

Na een heerlijke tomatensoep volgden frietjes met huisbereid varkensstoofvlees en koude groenten. Als afsluiter kregen we nog een rijstpapje om de kleine hoekjes te vullen. Een lekker streekbiertje maakte de maaltijd compleet.
Het menu was heel lekker en vers klaargemaakt. Hoe kan het anders want, aan deze Wolkenhoeve is ook een hoeve-slagerij verbonden.

Chris is ook slager en in de winkel verkoopt men het eigen varkensvlees in al zijn varianten en met een superieure kwaliteit. Spijtig dat hun winkel op zondag niet open was. Anders zouden er wel enkele Cadillac’s met een koffer vol varkensvlees huiswaarts gereden zijn.
De “boerenrit” in de Kempen was een geslaagde rit, met stopplaatsen waar Cadillac bezitters normaal gezien niet zo vlug langskomen.

Proficiat aan Kathy en Ludo, voor deze leuke en leerzame dag. Voor mij was het alvast allemaal nieuw. Ik zal zeker nooit zo enthousiast worden als de mensen van de bezochte Kempische “boerderijen”, maar het brengt heel wat waardering mee voor de producten die we als consument verbruiken. Het was een leuke ervaring voor deze die het meemaakten. De afwezigen hebben zeker iets gemist.
______________
Marc Manesse,

Klik hier om de foto's te bekijken.

 
Lid worden

vzw Cadillac LaSalle Club Belgium
Rodenbachlaan 38
3590 Diepenbeek
Tel: +32 (0) 497 77 72 69

Onze sponsors

logo transport Verschure   

    Aditec              

 

Sponsoring lidkaarten:  BAMOKO