Brugse Ommeland

Geschreven door Michael op . Gepost in Ritverslagen

 

Ritverslag Cadillac-Lasalle Club Belgium - 08 september 2013 “Brugse Ommeland” - Paul & Ginette Vandenbroucke.Paul

De deelnemers konden verzamelden vanaf 9u30 in Bristro Saeftinghe, Onder de Toren nr 6 te Lisseweghe voor een gezellig ontbijt.
Wijzelf kwamen rond 10 uur vanuit Gent aan met onze Cadillac, op het stemmige plein voor de kerk van Lissewege. We konden er nog juist bij want het voorbehouden plein stond al zo vol of een ei, met de 29 ingeschreven oldtimers die daar een plaatsje moesten vinden.

Onder een stralende zon vetrokken we rond 11u45 langs de toren van de “Onze Lieve Vrouwe Bezoekingskerk” zonder spits, een voorbeeld van bakstenen kustgotiek (gebouwd van 1225 tot 1275), voor deze nazomerse rit “Brugse Ommeland”.
We reden, onder begeleiding van 3 moto’s, langs het mooie Lisseweegs vaartje (gegraven in de 13e eeuw) door de middeleeuwse dorpskern, verder langs het kleine dorpje Zwankendamme, richting haven van Zeebrugge.

Daar werden we verwacht in het “Pierre Vandammehuis” voor een kennismaking met de haven. Van op de vijfde verdieping hadden we een prachtig zicht op de ingang van de zeehaven met zijn twee 4 km. lange strekdammen. Met een welkomstdrankje in de hand, konden we luisteren naar een boeiende uiteenzetting over de rol van de zeehaven in de wereld. Een presentatie toonde duidelijke beelden bij het verhaal. Nadien konden we per bus een uitgebreid bezoek brengen aan de haven, onder leiding van een gids.

Rond 13 uur vervolgden de Cadillacs hun route, langs de kustjachthaven en de oude vissershaven van Zeebrugge naar de Zeedijk. Daar aangekomen, vormden de oldtimers een line-up op de dijk. Daar konden de “blinkende oudjes” op heel wat belangstelling rekenen van wandelaars en toeristen. Ondertussen gingen de deelnemers hun vooraf bestelde lunchkeuze opeten in ‘t Zandlopertje, gelegen op de Zeedijk 13 in Zeebrugge- bad.

Na deze unieke middagstop “met zicht op zee”, ging het verder richting binnenland. Aan alle kruispunten zorgden de 3 moto’s voor een vrije doorgang. Wat een luxe om zo de route te volgen. Langs de twee kanalen Leopoldskanaal en Schipdonkkanaal (de Blinker en de Stinker) ging het verder langs de beschermde dorpsmolen van het polderdorp Oostkerke. Met zijn witte huisjes is het één van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.

We reden dan verder langs de Damse Vaart (gegraven in 1810 als verbinding tussen Brugge en Sluis). Langs dit unieke landschap kwamen we voorbij de “Siphon” naar Damme, de stad van Tijl Uylenspiegel.
De Cadillacs kregen een voorbehouden parkeerplaats in de tuin van “Huyse de Grote Sterre”. De vele toeristen kwamen al vlug onze oldtimers bewonderen.

Ondertussen konden de deelnemers van de rit rondwandelen in Damme en genieten van de gezellige drukte tussen de vele middeleeuwse gebouwen en de bekende boekenmarkt op het marktplein en onmiddellijke omgeving. Spijtig dat we na een klein uurtje onze rit al verder moesten zetten.

We vertrokken onder grote belangstelling richting Middelburg (in België) langs mooie polderwegen, naar het “Convent Santa-Clara”. Daar konden we genieten van een plaatselijk (trappisten)biertje in de voormalige locatie van het middeleeuwse kloostergebouw van de Arme Klaren in de Kloosterstraat in Middelburg. De nog aanwezige bouwkundige relicten in de gelagzaal brachten je terug naar de tijd van toen (16e eeuw).

Maar wij moesten opnieuw verder rijden naar de eindbestemming “het Boldershof” in Oostkamp. Met zijn allen hebben we de resterende 26 km. tot een goed einde kunnen brengen, mede dankzij de begeleidende moto’s. We reden langs Moerkerke, Sijsele, Oedelemberg en Oedelem, langs Moerbrugge naar Oostkamp. Ondertussen was er al wat regen gevallen en was de duisternis ook ingevallen. Maar niets kon ons beletten om met zijn allen rond 19 uur aan te schuiven aan de mooi gedekte tafels in dit gezellig familiebedrijf het Boldershof, Schooldreef 64 in Oostkamp.

Tot slot nog even nagenieten van wat we als menu voorgeschoteld kregen in buffetvorm:

Soepje van tuingroentjes
Hammetje van melkvarken met champignons Hoevehaantje “Cocq au vin” à la Bourguignon Runderpavé met streelzachte pepersaus Potpourri van plukverse poldergroentjes Spekaardappeltjes

Het heerlijke buffet was om je vingers af te likken en “de” ideale manier om deze lange rit gezellig af te sluiten.

Paul en Ginette, jullie hebben er alles aan gedaan om het naar onze zin te maken. Het was een mooie en boeiende rit, met een uniek bezoek aan de haven van Zeebrugge, een middaglunch met zicht op zee, culturele bezoeken aan het middeleeuwse Damme en het convent in Middelburg en een schitterend buffet voor 50 man als afsluiter.

Ik zou het bijna vergeten. Iedere wagen ontving bij inschrijving van de inrichters nog een draagtas met toeristische informatie en folders, een kaasmes en een snee kaas (voor onderweg?). Maar we kwamen zeker niets te kort op deze rit. Voor elk wat wils.

Het “Brugse Ommeland” was een rit om “U” tegen te zeggen. Fantastisch. Proficiat. Geweldig. Paul en Ginette ...... bedankt.

Uw verslaggever Marc Manesse

Klik hier om de foto's te bekijken.

 

 

 
Lid worden

vzw Cadillac LaSalle Club Belgium
Rodenbachlaan 38
3590 Diepenbeek
Tel: +32 (0) 497 77 72 69

Onze sponsors

logo transport Verschure   

    Aditec              

 

Sponsoring lidkaarten:  BAMOKO